slide 1 slide 2 slide 3 slide 4

De felbegeerde GOUDEN POEM 2015

De felbegeerde GOUDEN EUROBEEF 2015

Geschiedenis

Vijfde generatie beenhouwer
familie Van De Casteele in Gent

Van De Casteele Didier die getrouwd is met Vanessa De Munter is in het jaar 2007 begonnen met de slagerij aan het Van Beverenplein. De Slagerij werd overgenomen van de ouders van Didier.  Didier is de vijfde generatie “van de familie Van De Casteele” die voor het vak van slager/beenhouwer gekozen heeft. Alleen dit is al opmerkelijk! In een tijd dat ambachtelijke beroepen slechts met moeite kunnen opboksen tegen (grote) productiebedrijven getuigt het van visie en moed om een nieuwe formule in de markt te zetten.
Henri Van De Casteele 1ste generatie, 19de eeuw
Alles begon met Henri Van De Casteele. Henri de overovergrootvader van Didier zette in de 19de eeuw de eerste stappen in het slagersvak. Gegevens van de periode daarvoor zijn ons tot heden nog onbekend. Henri had een beenhouwerwinkeltje in Wontergem, maar naast de winkel deed hij in de jaren 1886 veel huisslachtingen. De liefde voor het vak werd voor de eerste keer door gegeven aan twee van zijn 6 zonen (Aime en Jul) en 3 dochters.

Aime Van De Casteele, de overgrootvader van Didier, begon een nieuwe winkel in Wontergem waar op de zelfde manier werd gewerkt als zijn vader. Aime had doorzettingsvermogen en was niet bang nieuwe kansen en uitdagingen aan te pakken. Door zelf wat koeien en varkens bij te kweken voor eigen verbruik en om te verkopen in de winkel samen met zijn vrouw Madeleine De Sloover. Madeleine De Sloover en zoon Gerard en Jul (achteraan)Opnieuw werden er tal van kinderen geboren 3 zonen en 2 dochters. Toen Madeleine zwanger was van haar laatste kind stierf Aime op jonge leeftijd 38 jaar. Maar terug deden 2 zonen verder in de slagerswereld “aangezien ze dit niet konden leren van hun vader kregen ze veel hulp van Jul “hun nonkel”” Gerard en Jozef. Gerard bleef thuis in de slagerij bij zijn moeder om haar te helpen en leerde van Jul hoe hij varkens en koeien moest slachten en versnijden. In het jaar 1957 nam Gerard de slagerij over van zijn moeder. Jozef week uit naar het Kortrijkse om er een nieuwe slagerij te beginnen.

Gerard Van De Casteele en vrouw en zoon JohanGerard Van De Casteele ,de grootvader van Didier, veranderde van huis bouwde een gloed nieuwe slagerswinkel met een aparte atelier. De derde generatie was reeds begonnen. Op Wontergem kermis in de jaren 1965 verkochten ze elk jaar 100 varkenscarre’s op korte tijd. Met hun enige zoon Johan Van De Casteele die als 12 jarige naar de vakschool ging in Deinze kwamen er de kriebels ook in om voor het beroep van slager te leren en vertrok in de jaren 1971 naar de slagerijschool Ter Groene Poorte te Brugge.

Johan Van De Casteele en vrouw MoniqueJohan Van De Casteele de vierde generatie, de vader van Didier, trok weg uit Wontergem en vestigde zich in Gent. Hij nam er een paardenbeenhouwerij over aan het van Beverenplein. net als zijn grootvader was geen uitdaging te veel voor hem, Johan stond open voor nieuwe dingen en leerde van zijn Peter “Jozef” hoe hij gekookte hammen, kookworsten, bloedworsten en zoveel meer andere dingen moest maken. Het recept van de boerenpaté komt van zijn vader Gerard. In Gent probeerde hij dit alles uit en ontstond het idée om de charcuterie alles zelf te maken. De boerenhammen werden in die tijd gezouten en gerookt in de ouderlijke slagerij in Wontergem door Gerard, die het geheim recept meegaf aan zijn zoon. Slagerij Johan op de Ryhovelaan (archiefbeeld)

Slagerij Johan 2010 (archiefbeeld)

Didier Van De Casteele en VanessaDidier is nu de vijfde generatie en staat samen met zijn vrouw Vanessa, die als boekhoudster afstudeerde, in de vernieuwde slagerij sinds oktober 2009, Didier werd geboren op 4 september 1983 in Tielt en behaalde zijn slagersdiploma aan de slagersschool Ter Groene Poorte in 2003. Didier volgde bovenop een extra cursus van verkoopklare gerechten. Didier en Vanessa zijn de trotse ouders van Lisa en Tibo die wie weet missichien de 6de generatie verder zet.
Net  als zijn vader, grootvader over- en overovergrootvader hegt Didier ook veel belang aan het kopen van zijn vlees. De runderen worden gekocht op voet en we versnijden alle stukken zelf in eigen atlier. Ook de varkens worden op zijn geheel aankocht bij een vaste boer die op natuurlijke wijze werkt en door ons eigen gekoeld vervoer getransporteerd wordt van het slachthuis. Alles wordt verwerkt van kop tot teen. Door het bereiden van eigen charcuterie zitten wij met een gesloten cirquit, dat perfect getraceerd kan worden. Door het zelf vervaardigen van onze eigen charcuterie deed Didier ook mee aan de vakwedstrijden op eurobeef in Kortijk. Ondertussen behaalden hij heel wat prijzen. In 2009 namen Didier de Bronzen Oscar mee en in 2011 won hij de GOUDEN POEM en de Zilveren EUROBEEF. En als kers op de taart behaalde hij dit jaar de 2de  plaats in de Eerste Officiële Meesterschap-wedstrijd voor Beenhouwers 2011. In 2013 behaalde Didier nog beter: de GOUDEN EUROBEEF en is hiermee de beste beenhouwer van België. Hij won ook opnieuw de GOUDEN POEM en is zo de beste charcutier van België.Adres

Frans Van Ryhovelaan 226, 9000 Gent


TELEFOON

09 226 18 74

Openingsuren

ma-do:
7.30-12.30 u. en 13.30-18.30 u.

vrijdag gesloten

za: 7.30-12.30 u. NAMIDDAG GESLOTEN!

zo: 7.30-12.30 u.

Logo Bancontact

Over ons

Natuurslagerij Van De Casteele staat voor ambachtelijk vakmanschap. Vers vlees, door ons bereide gerechten en natuurlijk de in eigen huis zelfbereide charcuterie, hammen en worsten.
En als service voor de klant een assortiment brood, koffiekoeken, kazen, conserven en diepvriesproducten.