Tel 09 226 18 74 • OPEN: ma-do: 7.30-18.00 u. , za-zo: 7.30-12.30 u. // vrijdag gesloten //

Slagerij Van De Casteele

Prijswinnend meesterschap

Historiek

Sinds 1886

Vijfde generatie beenhouwer

Didier Van De Casteele en Vanessa De Munter trouwden en startten samen in 2007 met de slagerij aan het Van Beverenplein. De slagerij werd overgenomen van de ouders van Didier op dezelfde locatie. Didier is de vijfde generatie “van de familie Van De Casteele” die voor het vak van slager/beenhouwer gekozen heeft. Alleen dit is al opmerkelijk! In een tijd dat ambachtelijke beroepen slechts met moeite kunnen opboksen tegen (grote) productiebedrijven getuigt het van visie en moed om een nieuwe formule in de markt te zetten.

Henri Van De Casteele
Henri, 1ste generatie

Alles begon met Henri Van De Casteele. Henri de overovergrootvader van Didier zette in de 19de eeuw de eerste stappen in het slagersvak. Gegevens van de periode daarvoor zijn ons tot heden nog onbekend. Henri had een beenhouwerwinkeltje in Wontergem, maar naast de winkel deed hij in de jaren 1886 veel huisslachtingen. De liefde voor het vak werd voor de eerste keer door gegeven aan twee van zijn 6 zonen (Aime en Jul) en 3 dochters.

Aime Van De Casteele, de overgrootvader van Didier, begon een nieuwe winkel in Wontergem waar op de zelfde manier werd gewerkt als zijn vader. Aime had doorzettingsvermogen en was niet bang nieuwe kansen en uitdagingen aan te pakken. Door zelf wat koeien en varkens bij te kweken voor eigen verbruik en om te verkopen in de winkel samen met zijn vrouw Madeleine De Sloover. Opnieuw werden er tal van kinderen geboren 3 zonen en 2 dochters. Toen Madeleine zwanger was van haar laatste kind stierf Aime op jonge leeftijd 38 jaar. Maar terug deden 2 zonen verder in de slagerswereld . Gezien Gerard en Jozef dit niet konden leren van hun vader kregen ze veel hulp van hun nonkel Jul. Gerard bleef thuis in de slagerij om zijn moeder te helpen en leerde van Jul hoe hij varkens en koeien moest slachten en versnijden. In het jaar 1957 nam Gerard de slagerij over van zijn moeder. Jozef week uit naar het Kortrijkse om er een nieuwe slagerij te beginnen.

Madeleine De Sloover en zoon Gerard en Jul VDC achteraan
Madeleine, zoon Gerard VDC en Jul VDC achteraan
 
Gerard Van De Casteele en vrouw met zoon Johan
Gerard Van De Casteele en vrouw met zoon Johan

Gerard Van De Casteele, de grootvader van Didier, veranderde van huis bouwde een gloednieuwe slagerswinkel met een apart atelier. De derde generatie was reeds begonnen. Op Wontergem kermis in de jaren 1965 verkochten ze elk jaar 100 varkenscarrés op korte tijd. Met hun enige zoon Johan Van De Casteele die als 12 jarige naar de vakschool ging in Deinze kwamen er kriebels om voor het beroep van slager te leren. Zo trok Johan in de jaren 1971 naar de slagerijschool Ter Groene Poorte te Brugge.

Johan Van De Casteele de vierde generatie, de vader van Didier, trok weg uit Wontergem en vestigde zich in Gent. Hij nam er een paardenbeenhouwerij over aan het van Beverenplein. Net als zijn grootvader was geen uitdaging te veel voor hem. Johan stond open voor nieuwe dingen en leerde van zijn peter Jozef hoe hij gekookte hammen, kookworsten, bloedworsten en zoveel meer andere dingen kon maken. Het recept van de boerenpaté komt van zijn vader Gerard. In Gent probeerde hij dit alles uit en ontstond het idee om alle charcuterie zelf te maken. De boerenhammen werden in die tijd gezouten en gerookt in de ouderlijke slagerij in Wontergem door Gerard, die het geheim recept meegaf aan zijn zoon.

Didier Van De Casteele, de vijfde generatie staat samen met zijn vrouw Vanessa in de vernieuwde slagerij sinds 2009...
> lees meer in "Ons verhaal"

Johan Van De Casteele en vrouw Monique
Johan Van De Casteele en vrouw Monique
Slagerij Johan op de Frans Van Ryhovelaan (archiefbeeld)
Slagerij Johan in 2010 (archiefbeeld)

demo